Mistä Lounais-Suomi
tunnetaan?

1. Maailman kaunein saaristo

Saariston Rengastie tarjoaa mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon ilman omaa venettä. Rengastien kulkija siirtyy saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä. Kierroksen voi tehdä autolla tai polkupyörällä.

Tutustu Selkämeren kansallispuistoon, ja koe idylliset majakkamiljööt, monimuotoinen vedenalaisluonto, karu ja kivikkoinen ulkosaaristo sekä kukkivat rantaniityt. 

Lue lisää

2. Festarit

RMJDown By The LaituriPori Jazz ja Ruisrock. Siinä Lounais-Suomen suurimmat kesäfestarit, pienempiä kaupunkikulttuuritapahtumia löytyy tietenkin myös. Kannattaa katsastaa esimerkiksi Taalintehtaalla järjestettävä Baltic Jazz, jossa musisoidaan historiallisessa ruukkimiljöössä.

3. Puutaloidyllit

Kukapa ei olisi joskus haaveillut idyllisestä puutalomiljööstä! Lounais-Suomessa sellaisia on runsaasti, esimerkiksi Uudessakaupungissa, Turussa, Porin Reposaaressa ja Raumalla – maailmanperintökohde Vanha Rauma lienee niistä kuuluisin. 

4. Kuusiston piispanlinnan alue

Turun linna on kaikille tuttu. Harva tietää, että läheltä löytyy toinenkin linna – tai tarkemmin sanottuna sen rauniot. Kuusiston keskiaikainen piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi Piikkiönlahden rannalle 1200-luvun lopussa. Kuusiston linna mainitaan ensimmäisen kerran kirjallisissa lähteissä vuonna 1295. Kaikkiaan Kuusiston linnan isäntinä ehti olla 15 katolista piispaa. Linna purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528, mutta Linnanrauniot ovat suosittu arkeologinen matkailukohde.

Lue lisää

5. Kiehtova Örö

Örön linnakesaari tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen rannikkopuolustuksen historiasta tsaarin ajoilta nykypäivään. Tsaarinaikaiset mukulakivitiet sekä selkeästi merkityt retkeilyreitit houkuttelevat vierailijoita patikoimaan ja tutustumaan linnakesaareen. Örö valittiin Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n järjestämässä Vuoden vierasvenesatama -äänestyksessä rannikkoalueen voittajaksi kesällä 2017. Örön linnakesaareen pääsee yhteysaluksella tai omalla veneellä.

Lue lisää

6. Kirjurinluoto

Keskeltä Poria löytyy Kirjurinluodon vehreä keidas nurmialueineen ja uimarantoineen. Paikka on porilaisten ja matkailijoiden suosima rentoutumispaikka, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Ja lapsille todella riittääkin puuhaa, sillä Kirjurinluodosta löytyy Pelle Hermannin leikkipuisto, liikennepuisto Vinkkari sekä ihania eläinkavereita. 

Kirjurinluoto on myös suosittu tapahtumapaikka. Muun muassa PoriJazz ja Porispere keräävät Kirjurinluodolle vuosittain puolisen miljoonaa kävijää. 

Lue lisää

7. Suomen upeimmat hiekkarannat

Porin Yyteri, Rauman Poroholma, Kemiönsaaren Ölmosin ranta, Maskun Riviera ja Turussa Ruissalon Saaronniemi. Kilometritolkulla hiekkarantaa ja harrastusmahdollisuuksia vesipedoille. Kesät talvet käytössä olevia yleisiä saunoja löytyy melkein joka veden ääreltä.  Ota siis mukaan simmarit, sammarit, kummarit ja pipo!

8. Muumit

Muumimaailma sijaitsee Naantalissa Kailon saarella, jonne pääsee kävelysiltaa pitkin Naantalin vanhan kirkon tuntumasta. Suositussa teemapuistossa pääsee tapaamaan Muumi-tarinoiden hahmoja ja vierailemaan Muumitalossa, Hemulin talossa ja vaikkapa Merenhuiske-laivassa. Muumimaailmassa voi nykyään mennä myös naimisiin.

9. Aurajoki, Kokemäenjoki, Loimijoki, Eurajoki...

Lounais-Suomessa virtaavat joet. Niiden jokirannat toimivat niin asukkaiden kuin matkailijoiden olohuoneena ja retkeilykohteina kesät talvet. Joet ja jokisuistot tarjoavat mahtavat melontareitistöt, mahdollisuuden vesiaktiviteetteihin ja lintubongaukseen sekä myös viihdettä kaupunkien keskustoissa. 

10. Jääkiekko

TPS, TuTo, Lukko ja Ässät! Lounaissuomalainen sydän sykkii SM-liigan ja Mestiksen sarjataulukon tahtiin.