Elämyksiä, tiedettä ja modernia asumista

Tapahtumia ja työtiloja, arkea ja aktiviteetteja. Uusi matkakeskus, kehittyvä tiedepuistoalue, monipuolinen urheilukampus ja Turun Ratapihan alueelle rakentuva Elämyskeskus. Eikä huima kehitys- ja innovointitahti jää tähän. Kaupungissa on juuri nyt kova pöhinä päällä. Turku uudistuu ja kasvaa tulevina vuosina rohkeasti. 

Turun Ratapihan alue on viihteen ja elämysten keskittymä, joka palvelee niin turkulaisia kuin matkailijoitakin. Sinne on syntymässä kokonaan uusi kaupunginosa, josta löytyvät kaikki kaupunkielämän elementit – ja vähän enemmän. 

”Peruspalveluiden lisäksi alueelle kaavaillaan muun muassa monitoimiareenaa ja muita kulttuuripalveluita, jotka synnyttävät merkittävää matkailuvetovoimaa”, kertoo Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen

”Matkailun kannalta Elämyskeskus on merkittävä valttikortti. Pystymme tarjoamaan lokaation tapahtumille, jollaisia ei ole aiemmin Turussa nähty”, Hintsanen maalailee.

Arkkitehtikilpailun voittaja valittiin lokakuussa 2018. 

”Iso kuva on nyt maalattu, seuraavaksi siirrymme yksityiskohtaisempaan suunnitteluun. Suunnitelmia tarkennetaan ja kehitetään muun muassa rakenne- ja liikennesuunnittelijoiden kanssa sekä toimintojen sisältöjen osalta.”

Hintsanen kiitteleekin projektin ripeää etenemistä. Tavoitteena on, että vuoden 2019 loppuun mennessä alueella on rakentamiskelpoinen asemakaava. Aikataulun mukaan edettäessä rakentaminen tullaan aloittamaan vuonna 2020 ja kokonaisuuden ensimmäiset osat valmistuvat jo vuonna 2022.

Keitaita kulttuurille, tilaa tieteelle

Elämyskeskus on osa keskustan kehittämisen kärkihanketta. Alue vahvistuu myös muilta osin: liikenteen palvelut keskittyvät jatkossa uuteen Matkakeskukseen ja vuonna 2019 valmistuva kävelysilta kuroo Ratapihan ja Logomon alueen yhä lähemmäs keskustaa. 

Turun kehittyviä alueita yhdistää saavutettavuus ja lyhyt välimatka olemassa olevaan kaupunkikeskustaan. Kaupungissa hyödytään nyt väljästä kaupunkirakenteesta, joka mahdollistaa uusien alueiden kehittämisen lähelle keskustaa. 

Kupittaan ja Itäharjun alueelle, aivan kampusalueen kylkeen rakentuvasta Tiedepuistosta syntyy osaamisen ja asumisen keskittymä täynnä tutkimus- ja liiketoimintaa. Samalle suunnalle, Kupittaan puiston ympärille suunniteltu liikunnan, urheilun ja hyvinvoinnin vetovoimainen osaamiskeskus tarjoaisi laadukkaat urheilufasiliteetit jopa olympiatason harjoitteluun. Meren suuntaan kurkottavista Linnakaupungin alueesta kehittyy asumisen ja yhteisöllisen olemisen kokonaisuus. 

Keskustan kehittämisen osalta Turun kaupunkistrategia painottaa kahta asiaa: kilpailukykyä ja hyvinvointia.

”Tulevaisuuden Turku on kilpailukykyinen ja vetovoimainen kaupunki unohtamatta alueen nykyisten asukkaiden ja yritysten hyvinvointia. On tärkeää tehdä tätä kehitystyötä yhdessä kaupunkilaisten ja elinkeinoelämän kanssa – nyt ja tulevaisuudessa.”