Satakunnan sydän sykkii robotiikalle

Kuka olisi uskonut, että suomalaisen robotiikka-alan merkittävin keskittymä löytyy Satakunnasta? Robocoast tarjoaa synergiaetuja niin yrityksille kuin oppilaitoksillekin, mutta ennen kaikkea keskittymä mahdollistaa uran teknologian aallonharjalla.

Satakunnan Robocoast on sadan robotiikka- ja automaatioalan yrityksen, elinkeinoyhtiö Prizztech Oy:n sekä oppilaitosten muodostama osaamiskeskittymä, jossa työskentelee noin 1 500 robotiikka- ja automaatioalan ammattilaista. 

”Käymme aktiivista vuoropuhelua alueen yritysten kanssa ja tarjoamme tukea kasvuun. Tunnistamme myös Satakunnasta, muualta Suomesta ja maailmalta erilaisia modernisaatiohaasteita ja luomme kumppanuussuhteita jakamalla verkostomme osaamista eteenpäin”, kertoo Robocoastin vetäjä Mikko Puputti Prizztech Oy:stä.

Mistään pienestä puuhastelusta ei ole kysymys: ala synnytti vuonna 2017 Satakunnan suuntaan 264 miljoonaa euroa liikevaihtoa. Liikevaihto onkin kasvanut seitsemässä vuodessa 60 prosenttia ja henkilöstömäärä suunnilleen saman verran. Kasvava ala tarjoaakin ainutlaatuisia uramahdollisuuksia erityisesti globaalin liiketoiminnan ja teknologian parissa työskenteleville. 

”Meillä on niin paljon mielettömiä ja myös taloudellisesti merkittäviä mahdollisuuksia maailmalla, mutta yritysten kova työllistämisaste ei anna tarttua jokaiseen caseen. Työvoimaa tarvitaan, ja tälläkin hetkellä alueella on yli tuhat avointa työpaikkaa”, kertoo Puputti. 

Teollisuus 4.0

Robocoastin yrityksiä yhdistää automatisaation ja robotiikan hyödyntäminen liiketoiminnassa. Erona onkin sitten niiden koko: yrityksiä kun löytyy maailman suurimmasta portaalirobottien toimittajasta vasta kasvunsa alussa oleviin innovaattoreihin. Mutta miksi robotiikka on sitten löytänyt sijan juuri Satakunnan sydämestä? 

”Satakunnan pitkä historia perusteollisuuden parissa on raivannut tietä myös robotiikka-alalle. Teollisuus on luonut ympärilleen uusia osaajia ruokkivan toimintaympäristön”, Puputti pohtii. 

Kuva: Porin kaupunki / Mira Metsälä

Nykyistä kasvua siivittää muun muassa digitalisaation megatrendi. Täysautomatisoidut tehtaat, palvelurobotit ja tekoälyn hyödyntäminen eivät ole enää utopiaa vaan arkea. Uusilla teknologioilla teollisuuden palvelutuotantoa ja työntekemistä voidaan nostaa aivan uudelle tasolle. 

”Alueen teknologiaosaaminen houkuttelee myös teollisuutta. Kansainvälisestä vetovoimasta viestii muun muassa sähköautojen akkuja valmistavan BASF-konsernin laajentaminen Harjavaltaan”, yhteyspäällikkö Pauliina Harrivaara Prizztech Oy:n Robocoast-klusterista.

”Potentiaali on aivan valtava, sillä nämä teknologiat tulevat koskettamaan oikeastaan kaikkia maailman tuotantolaitoksia ja tehtaita”, Harrivaara jatkaa. 

Satakunnasta maailmalle

Robocoastin vaikutukset ja toiminta yltävät kauas Satakunnan rajojen ulkopuolelle. Kansainvälisillä foorumeilla ollaan kiinnostuneita satakuntalaisesta osaamisesta. 

”Vastaavanlaisia osaamisen keskittymiä ei ole Suomen tasollakaan montaa. Vaikka sydämemme sykkii Satakunnalle, on toimintamme koko Suomen kannalta merkittävää”, kertoo Puputti.

Monet yritykset toimivat jo globaaleilla markkinoilla. Robocoast tarjoaa kuitenkin vahvan yhteyden muun muassa Kiinaan, jossa on valtavat liiketoimintamahdollisuudet. 

”Kansainvälisien yhteyksien ja suhteiden luominen vie aikaa ja resursseja. Pystymme tarjoamaan ainutlaatuisia etuja erikokoisille yrityksille ja toimijoille”, kertoo Harrivaara.

Koulutus on tärkeä tekijä alan kasvussa. Porin yliopistokeskuksesta löytyy data-analytiikan tutkimuskeskittymä, ja Satakunnan ammattikorkeakoulu kouluttaa insinöörejä alueen tarpeisiin. Puputin mukaan asia on olennaisen tärkeä ja akuutti. 

”Tutkimusta ja koulutusta tulisi edelleen kehittää niin, että se palvelisi työelämän kasvavia tarpeita. Uusia osaajia kouluttamalla ja rekrytoimalla alueen menestystarina jatkuu.”