Bagdadista suuryrityksen leipiin Uuteenkaupunkiin

Omar Al-Ithawin tarina on tarina sinnikkyydestä. Irakin levottomuuksia Suomeen paennut Omar on muutamassa vuodessa oppinut suomen kielen, saanut toivomansa työpaikan ja löytänyt elämänsä rakkauden. Erityisen kiitollinen Omar on Uudenkaupungin tarjoamasta turvasta ja rauhasta. Elämää ei enää leimaa jatkuva huoli. 

Kun Omar Al-Ithawi, 29, saapui kolmisen vuotta sitten Suomeen, päätti hän ensitöikseen opetella suomen kielen – aivan itsekseen. Apuna hän käytti muun muassa Googlea, Facebookia ja kirjoja. Nyt mies puhuu täysin ymmärrettävää suomea. 

”Alku oli hankalaa, mutta tiesin, että kielen osaaminen tulee myöhemmin auttamaan minua monissa asioissa”, Omar kertoo. 

Kotiutuminen Suomeen on sujunut hyvin, vaikkei Omar tiennyt Suomesta etukäteen muuta kuin Nokian.

”Parasta elämässäni on nyt turvallinen arki. Monelle suomalaiselle se saattaa olla itsestäänselvyys, mutta minulle se ei sitä ole.” 

Suuren firman palvelukseen

Suomeen saavuttuaan Omar asui ensin Laitilassa ja työskenteli metallialan yrityksessä. Haaveissa oli kuitenkin työpaikka Uudenkaupungin autotehtaalla.

”Kuulin Valmet Automotivesta ystäviltäni ja kiinnostuin työstä, sillä kyseessä on iso firma ja minulla oli hieman kokemusta alalta. Päätin, että olen valmis muuttamaan paikkakuntaa, jos saan työn.” 

Autotehtaalle töihin pääseminen ei kuitenkaan käynyt ihan helposti. Kun työpaikkaa ei irronnut kolmannen hakemuksen eikä rekrytoijalle soitetun puhelunkaan jälkeen, olisi joku toinen saattanut heittää hanskat tiskiin. Mutta ei Omar.

Sinnikkyys kannatti. Kesän 2017 lopulla Omar sai kuulla, että oli saanut haluamansa työn. Nyt hän on työskennellyt tehtaalla yli vuoden ja viihtyy työssään hyvin. Valmet Automotive on alueen merkittävin työllistäjä: autotehtaalla työskentelee kaikkiaan noin 4 000 ihmistä.  

Elämän perusasiat kunnossa

Uusikaupunki on tarjonnut Omarille hyvän työpaikan, kodin, rauhaa ja turvaa. Hän asuu vaimonsa kanssa uudessa, siistissä rivitaloasunnossa. Häitä vietettiin viime kesänä. 

Arki Suomessa on hyvin erilaista verrattuna siihen, millaista se oli Omarin entisessä kotikaupungissa Bagdadissa. Nyt Omar kuitenkin elää Uudessakaupungissa samanlaista arkea kuin kuka tahansa 29-vuotias. 

Työpäivinä kolmivuorotyötä tekevä mies pakkaa eväät mukaansa ja polkee kilometrin matkan töihin. Vapaa-aika kuluu urheillen ja ystäviä tavatessa. Vaimon kanssa lenkkeillään merenrantaan ja vietetään aikaa kotona.

Omar ei kuitenkaan aio jäädä tyytyväisenä lepäämään laakereille. Haaveissa on edetä Valmet Automotiven tehtaalla operaattorista prosessinhoitajaksi. Se on varmaa, että miehen sinnikkyydestä eteneminen ei ainakaan jää kiinni.