Huipputeknologia houkutti palaamaan Saloon

Riina Lahtinen on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta paljon. Salosta Alicanten ja Brysselin kautta takaisin Suomeen muuttanut nainen kuvitteli vielä toissakeväänä asettuvansa Turkuun. Työ Salo IoT Campuksella houkutteli hänet kuitenkin takaisin synnyinkaupunkiinsa Saloon.

Kaksi vuosikymmentä sitten Salossa kävi pöhinä, kun Nokia oli juuri noussut maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi. Nyt samaa tuttua pöhinää on taas havaittavissa Salossa – tai Euroopan Piilaaksossa, kuten toisinaan kuulee sanottavan. 

Suurten, kansainvälisten yritysten perintönä Salossa on valtava määrä teknologian osaamista. Positiivinen tekemisen meininki houkuttelee kaupunkiin myös muiden alojen osaajia. 

Riinalle Salo on tuttu paikka, sillä hän on syntynyt ja käynyt koulunsa kaupungissa. Opintojen loppuvaiheessa naisen tie vei ensin Espanjan Alicanteen, sitten Brysseliin ja sieltä Turkuun. Paluumuuton Saloon Riina teki syksyllä 2017, kun hän sai työpaikan Campus Hostina Salo IoT Campuksella.

”Työ kuulosti niin mielenkiintoiselta, että minun oli tartuttava tilaisuuteen. Puoli sukuani on ollut töissä Nokialla. Työ kampuksella kiehtoi minua jo siksikin, että tiedän, kuinka valtavan suuri merkitys alalla ja kampuksella on Salolle ja sen lähiseudulle”, Riina sanoo.

Tukea yrityskasvuun ja kehittymiseen

Salo IoT Campus perustettiin vuonna 2017. Kampus vetää puoleensa erityisesti teknologiaan keskittyviä yrityksiä, mutta tervetulleita ovat muidenkin alojen toimijat.

”Kampus on loistava kasvualusta yrityksille. Tarjoamme kaikki yritystoimintaa ja -kasvua tukevat palvelut saman katon alla. Meillä on tarjota tilat ja verkostot monipuoliselle toiminnalle”, Riina kertoo.

Tällä hetkellä kampuksella toimii noin 70 yritystä. Mukana on runsaasti Nokian ja Microsoftin tuhkista nousseita innovatiivisia startupeja.

”Muualla Suomessa startup-yrittäjät ovat usein uraansa aloittelevia nuoria. Meillä Salossa monet heistä ovat keski-ikäisiä alansa huippuja, joilla on paljon kokemusta ja näkemystä”, Riina sanoo.

Kampusta kehitetään jatkuvasti vastaamaan siellä majaansa pitävien yritysten tarpeita. Viimeisimpänä tiloihin on avattu viihtyisät coworking-tilat, jota hyödyntävät myös ne, jotka joutuisivat muuten matkaamaan päivittäin työn perässä Turkuun tai Helsinkiin. Lisäksi saman katon alta löytyvät muun muassa tuotekehitys- ja tuotantotilat sekä showroom. 

Näytön paikka nuorelle osaajalle

Riinalle oli alusta asti selvää, että muutto Saloon olisi edessä, jos hän saisi hakemansa työpaikan. Muuton vahvistuttua tunnelmat olivat kuitenkin ristiriitaiset. Edelliset vuodet olivat kuluneet ulkomailla asuessa ja reissatessa, ja Riina oli ehtinyt ajatella asettuvansa Turkuun. 

Päätös ei kuitenkaan ole kertaakaan kaduttanut. Riina nauttii työstään Campus Hostina: aula- ja asiakaspalvelusta, tapahtumajärjestelyistä sekä viestinnän ja markkinoinnin toimenpiteiden suunnittelusta yhdessä muun tiimin kanssa.

Salo IoT Campuksen toiminta on uutta, joten omat työtavat saa määritellä itse – ja se sopii itsenäiselle naiselle hyvin. 

”On hienoa huomata, kuinka valtavasti olemme saaneet aikaan. Kun vuosi sitten aloitimme työt kampuksen toimitusjohtajan kanssa, oli alueella vielä aika hiljaista. Tämä on minulle näytön paikka”, Riina toteaa.

Tori on Salon sydän

Myös arki Salossa on sujunut hyvin. Riina kiittelee etenkin kaupungin erinomaisia liikuntapalveluja sekä Salon monipuolisuutta: esimerkiksi idyllinen Mathildedal ja Teijon kansallispuisto ovat upeita kohteita päiväretkille. Riinan lempipaikka on kuitenkin Suomen parhaaksikin valittu Salon tori. 

”Kesätorstaisin täällä järjestetään tunnelmallisia iltatoreja, mutta itse käyn torilla mieluiten aamuisin. Aamupalan syöminen torikahviossa on paras tapa aloittaa päivä,” Riina sanoo.

Hän iloitsee myös löytämästään asunnosta, joka on tuntunut kodilta heti ensimmäisestä päivästä alkaen.

”Asun aivan Salon keskustassa tilavassa rivitalokaksiossa, jossa on oma piha ja sauna. Täällä pienemmällä rahalla saa paljon suuremman asunnon kuin suuremmissa kaupungeissa. Minun on hyvä olla täällä. ”