Luovaa elämää Laitilassa

Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen, 47, on kotiutunut perheineen Laitilaan. Paikan inspiroiva ja välitön ilmapiiri sopii hyvin luovalle ihmiselle ja antaa mahdollisuuden itsensä toteuttamiseen.

Kun Jussi Kauranen muutti joitakin vuosia sitten Laitilaan, hän ei tiennyt paikkakunnasta mitään. 

”Olin monesti pärryytellyt kasitietä Laitilan ohi, mutta ensimmäistä kertaa tulin käymään täällä, kun sain kutsun työhaastatteluun.”

Tuolloin Nokialla asunut Jussi oli hakenut rehtorin virkaa Vakka-Suomen musiikkiopistosta. Haastattelun jälkeen hän kuljeskeli kaikessa rauhassa Laitilan katuja ja katseli ympärilleen. Paikka vaikutti idylliseltä. 

”Kun kuulin, että minut oli valittu työhön, fiilikset olivat mahtavat. Onhan se hienoa tulla valituksi tällaiseen paikkaan. On aina hirveän kiinnostavaa päästä tekemään uusia juttuja.”

Muutto Nokialta Laitilaan ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys. Siitä keskusteltiin vaimon kanssa pitkään ja hartaasti. Muutto pohditutti erityisesti perheen neljän pienen lapsen takia.

Inspiraatiota luovalle mielelle

Musiikilla on aina ollut suuri rooli Jussin elämässä. Työ musiikkiopiston rehtorina oli tilaisuus, jota hän ei halunnut päästää käsistään. Ensimmäisen vuoden ajan Jussi kulki Nokian ja Laitilan väliä autolla päivittäin. Lopulta koko perhe päätyi muuttamaan Laitilaan. 

Päätös ei ole kaduttanut. Jussin vaimolle löytyi lastentarhanopettajan virka Uudestakaupungista, jonne ajaa Laitilasta reilun vartin. Lasten koulu ja harrastukset sujuvat hienosti. Kauraset ovat ostaneet itselleen tilavan ja viihtyisän omakotitalon.

”Laitila on kulttuuri-ihmiselle monessa mielessä hyvä paikka elää. Täällä on välitön, iloinen ja eteenpäin katsova meininki. Toimintaa kehitetään ja kulttuuritarjontaa monipuolistetaan”, Jussi sanoo. 

Ympäri Vakka-Suomea kuljettava työ ja nelilapsisen perheen arjen pyörittäminen on toisinaan hektistä puuhaa. Vastapainoksi Jussi kaipaa arkeensa myös rauhaa, jotta luova mieli saa levätä.

”Laitila on inspiroiva paikka. Kun arkipäivät ovat täynnä hälyä, on tärkeää, että pääsen työpäivän jälkeen vetäytymään rauhalliseen ympäristöön.”

Viriili kulttuurielämä ympäri vuoden

Laitila tarjoaa kulttuurinnälkäisille ohjelmaa, kuten konsertteja ja kuvataidenäyttelyitä, ympäri vuoden. Tammikuussa vietetään Kustaa Hiekka -kulttuuriviikkoja, kesäkuussa Munamarkkinoita ja heinäkuussa musiikkifestivaali Jazzkukkoa. 

Laitilassa myös harrastusmahdollisuudet ovat hyvät: tanssia, liikuntaa, teatteria, musiikkia ja kuvataidetta on tarjolla kaiken ikäisille.

”Meidän perheessämme harrastukset keskittyvät musiikin ja tanssin ympärille. Kotoamme löytyy ainakin huilisti, viulisti, trumpetisti, pianisti, laulaja ja yksi viisivuotias muskarilainenkin”, Jussi laskee. 

Hän pitää Laitilan kulttuurielämän vahvuutena yhteistyötä. Eri tahot kehittävät toimintaa yhdessä ideoiden ja tuottaen. Musiikkiopiston yhteistyökumppaneita ovat muun muassa alueen kunnat, seurakunnat, yritykset ja yksityiset hoitolaitokset.

Rikas elämisen kulttuuri

Ennen Laitilaan muuttoa Jussi oli asunut suurimman osan elämästään Tampereella ja Nokialla. Muuton myötä hän on päässyt tutustumaan länsisuomalaiseen elämisen kulttuuriin.

”Länsisuomalainen elämänmeno maistuu minulle hyvin. On ollut hienoa tutusta paikallisiin. Tänne on muuttanut ihmisiä ympäri Suomen ja jopa ulkomailta. Se rikastuttaa arkipäivää”, Jussi sanoo. 

Laitilassa Jussille on muodostunut oma yhteisönsä, jonka kanssa tehdään arkipäivisin töitä ja vietetään toisinaan myös vapaa-aikaa. Työ ja vapaa ovat lähellä toisiaan – ja se sopii Jussille hyvin. Samojen ihmisten kanssa työskennellään musiikin parissa ja nautitaan kotikonserteista Kaurasten kodissa.

”En juurikaan suunnittele elämää. Se on täynnä arvoituksia, ja sehän tästä kaikesta tekee niin mielenkiintoista. Mutta nyt minulla on sellainen olo, että näinhän kaiken on kuulunutkin mennä.”