Maailman parasta arkea Porissa

Yrittäjä Ari Juntunen, 46, teki paluumuuton Poriin, kun arki Helsingissä ei tuntunut enää hyvältä. Muutto oli ennen kaikkea arvovalinta, jota ei ole tarvinnut katua kertaakaan. Pori on tarjonnut erinomaiset puitteet yrityksen ja lasten kasvattamiselle.

Etelähaagalaisen kaksion olohuoneen nurkassa kävi kuhina. Siellä raksutti seitsemän tietokonetta yötä päivää. Tuo nurkka oli digitaaliseen sisällönhallintaan erikoistuneen, tekoälyä kehittävän Elinar Oy:n ensimmäinen toimisto.

Nyt, vuosia myöhemmin, Elinar työllistää kolmisenkymmentä alan huippua ja olohuoneen nurkka on muuttunut Porin keskustassa sijaitsevaksi tilavaksi toimistoksi.

Olisi voinut käydä myös toisin. Ari Juntunen perusti Elinar Oy:n yhdessä silloisen puolisonsa Elinan kanssa. He olivat muuttaneet Helsinkiin opintojen perässä vuosia aikaisemmin. Pariskunta pohti asuinpaikkakunnan edellytyksiä yrityksen ja perheen kasvulle. Helsingissä Elinar Oy olisi ehkä voinut kasvaa voimakkaammin. Pariskunta päätti kuitenkin tehdä paluumuuton synnyinkaupunkiinsa Poriin.

”Muutto Poriin oli arvovalinta. Teimme sen sekä työ- että yksityiselämää ajatellen, eikä minua ole kaduttanut kertaakaan”, Ari sanoo.  

Verkostot ja palvelut lähellä

Ari muistaa edelleen valtavan innostuksen tunteen, joka seurasi, kun päätös muutosta Poriin lyötiin lukkoon. Paluumuuttoon houkutti ennen kaikkea sujuvampi arki. 

Helsingissä välimatkojen taittamiseen saattoi mennä useita tunteja päivässä, mutta Porissa kaikki on kävelymatkan etäisyydellä. Päätökseen vaikutti myös se, että sekä Arin että Elinan vanhemmat asuivat Porissa. Yrittäjäpariskunta tiesi, että isovanhemmista olisi paljon apua lapsiperheen arjen pyörittämisessä. 

Lisäksi Ari koki, että yrittäminen oli hänen arvoilleen luontevampaa Porissa. Elinarissa on aina ollut hyvin ihmiskeskeinen yrityskulttuuri.

”Minua ei kiinnostanut lähteä mukaan pääkaupunkiseudun aggressiiviseen rekrytointikilpailuun, jossa työntekijästä yritetään saada tehot irti mahdollisimman nopeasti. Elinar Oy:ssä keskiössä on työntekijän osaaminen ja hyvinvointi. Yrityksen arvojen mukainen henkilöstöpolitiikka on mahdollistanut henkilöstön osaamisen pitkäjänteisen kehittämisen.”

Mahdollisuus vaikuttaa

Pori on kohdellut Aria hyvin. Elinar Oy:lle riittää työvoimaa, sillä kaupungissa koulutetaan alan osaajia sekä yliopistokeskuksessa että Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Yhteistyö oppilaitosten kanssa on yritykselle merkittävä menestystä vauhdittava tekijä: noin puolet yrityksen henkilökunnasta on valmistunut Porin yliopistokeskuksesta. 

”Pori on yrittäjälle juuri sopivan kokoinen paikka. Täällä oppii helposti tuntemaan ihmiset – myös organisaatioiden avainhenkilöt. Oma ääni on helppo saada kuuluviin, ja asioihin voi usein vaikuttaa konkreettisesti”, Ari sanoo.

Hän on innoissaan tuoreesta Tekoälykäs Pori -hankkeesta, jolla Porin alue halutaan nostaa tekoälyn kehittämisen ja hyödyntämisen valtakunnalliseksi keskukseksi. Kaupungin hankkeiden lisäksi Satakunnan ammattikorkeakoulu on käynnistämässä omaa koulutusohjelmaa tekoälyn kehittäjille. 

”Nämä teot kertovat, että täällä on selkeästi osattu kuunnella, mitä paikalliset yritykset tarvitsevat.”

Auringonlaskuja Yyterissä

Elinkeinoelämän puitteiden lisäksi Ari antaa kiitosta myös Porin erinomaiset vapaa-ajanviettomahdollisuuksille. Mies on harrastanut taekwondoa vuodesta 1986 ja saavuttanut nuorempana kolme Suomen mestaruutta. Innostus lajiin on siirtynyt myös Arin lapsille. 

”Porissa on tosi hyvät harrastusmahdollisuudet kaiken ikäisille. On vaikeaa keksiä harrastusta, jota Porissa ei voisi jossakin muodossa harrastaa. Täällä harrastaminen on lisäksi edullista.”

Toisinaan Ari hurauttaa Yyterin hienohiekkaisille dyyneille juoksemaan iltalenkin. Erityisen miellyttävää se on kauniina kesäiltoina, kun aurinko alkaa painua kohti horisonttia.

”Poria parempaa paikkaa ei löydy koko maailmasta”, Ari toteaa hymyillen.