Maailmanmatkaaja löysi rauhan Raisiosta

Jenni Teuri asui kymmenisen vuotta Aasiassa, mutta tunsi aina kodin olevan Turun seudulla. Maailman metropolit taakseen jättänyt nainen on työskennellyt Raisiossa parisen vuotta ja ihastunut kaupunkiin niin paljon, että muuttaa sinne pian. Raisiossa Jenni voi kulkea töihin kävellen, luonto alkaa kotiovelta ja ilma on helppoa hengittää.

Matkustaminen on aina ollut osa nelikymppisen Jenni Teurin elämää. Jo lapsuudenperhe matkusti paljon, ja opiskeluaikoina Jennin tie vei vaihtoon Ranskaan. Opiskelutkin liittyivät vieraisiin kulttuureihin: hän opiskeli Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa poliittisen historian lisäksi muun muassa Itä-Aasian opintoja.

Aasiaan nainen vuonna 2007 lopulta tosiaan päätyikin – tarkemmin sanottuna Kiinan Shanghaihin, harjoitteluun Suomen pääkonsulaattiin. Jenni viihtyi työssä ja Kiinassa mainiosti. Niinpä hän jäi Shanghaihin pääkonsulaattiin töihin harjoittelujakson päätyttyä.

”Kun olin viettänyt jokusen vuoden Kiinassa, halusin laajentaa näkemystäni ja kokemustani Aasiasta. Siirryin konsulivirkailijan tehtäviin Malesian pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin vuonna 2011”, Jenni kertoo.

Maailmalla vietettyjen vuosien aikana tapahtui paljon, mutta yksi asia pysyi: Turun seutu oli aina Jennille koti. Sinne hän matkusti jokaisella lomalla. 

Kasvava ihastus Raisioon

Kymmenen ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen Jenniä alkoi vaivata koti-ikävä. Hänestä tuntui, että oli aika muuttaa takaisin, lähemmäs perhettä ja ystäviä. Niinpä Jenni palasi maailmalta Suomeen parisen vuotta sitten.

Nyt Jenni asuu Turussa ja on töissä Raision kaupungilla. Pian edessä on kuitenkin taas muutto, ja sitä muuttoa Jenni odottaa ehkä enemmän kuin mitään aiempaa. Raisioon nimittäin valmistuu Jennille upouusi ja ikioma koti.

”Raisio ei ollut minulle entuudestaan tuttu paikka, mutta työni kautta olen päässyt tutustumaan kaupunkiin ja näkemään, mitä siellä on meneillään. Viihdyn työssäni tosi hyvin ja ymmärsin, että Raisio voisi olla hyvä paikka myös asua,” Jenni sanoo. 

Muuton jälkeen Jennillä on töihin vain lyhyt kävelymatka. Se onkin ihan uutta: Aasian metropoleissa työmatkoihin saattoi ruuhkista riippuen tuhrautua tuntikausia, myöhemmin Turusta Raisioonkin yli puoli tuntia.  

Kohtuulliset asumiskustannukset ja luonto ilahduttavat

Vaikka Jenni ehti olla maailmalla pitkään, oli paluu kotiseudulle helppo. Hän piti kaikki vuodet tiiviisti yhteyttä vanhempiinsa, pikkusiskoonsa ja ystäviinsä. Paluumuutto tuntui luontevalta.

Eikä Jennillä ole ikävä maailman metropoleihin. Pimeimpinä marraskuun iltoina hän on tosin toisinaan huomannut kaipaavansa tropiikin aurinkoa. Suomen neljä vuodenaikaa lyövät kuitenkin tropiikin auringonkin – niitä Jennillä oli Aasian vuosina ikävä.  

Nainen iloitsee Turun seudulla hyvin toimivasta julkisesta liikenteestä ja kohtuullisista asumiskustannuksista. Aasian suurkaupungeissa kärsitään ilmansaasteista ja huonosta ilmanlaadusta, joten Jenni osaa arvostaa myös raitista ilmaa ja luonnon läheisyyttä uudella tavalla. 

”Kiinassa ja Malesiassa tekeminen rajoittui paljon enemmän sisätiloihin. Aasiassa on hienoa luontoa, mutta sen nähdäkseen täytyy lähteä kauas, pois kaupungista. Täällä luonto alkaa heti kotiovelta.”

Jenni pitää myös rauhallisesta elämäntemposta ja siitä, kuinka helppoa ja mukavaa elämä juuri nyt on.

”En keksi Turun seutua parempaa paikkaa asua ja tehdä töitä. Täällä elämänlaatu on ihan huippua. Kaikki hyvään arkeen tarvittavat palvelut ja harrastukset löytyvät ja mahdollisuuksia on vaikka millä mitalla, mutta kaikki on silti lähellä. Elämä on turvallista ja toimivaa.”