Motivoiva työ ja sielunmaisema Mynämäeltä

Torniosta kotoisin oleva Outi Ollila on liikkuvaa sorttia. Hän on muuttanut työn perässä ympäri Suomea – viimeisimpänä Keski-Suomesta lounaaseen, taloushallintoyksikön päälliköksi Mynämäelle. Muutto tarkoitti paitsi askelta uralla eteenpäin myös arjen siirtymistä rauhoittavaan ja entistä pienempään maalaisidylliin. 

 Ensin työ vei Outi Ollilan vuonna 2008 Torniosta Rovaniemelle. Kolme vuotta myöhemmin matka jatkui edelleen töihin Jyväskylään, josta Outi muutti Mynämäelle syyskuussa 2018.

Sekä Outi että edelleen Torniossa asuva aviomies olivat jo ennen Outin muuttoa tottuneet matkustamaan työn perässä. Kun perheen kaksi tytärtä muuttivat pois kotoa, alkoi Outi hakea aktiivisesti töitä muualta Suomesta.

”Kaipaan työltäni haastetta. Torniossa työpaikkoja oli tarjolla vain vähän, joten päätin olla itse aktiivinen ja laajentaa työnhakualuettani Tornion ulkopuolelle saadakseni mielenkiintoisen työn”, Outi sanoo.

Aidosti tervetullut

Kesällä 2018 Outi huomasi ilmoituksen, jossa Mynämäen kunta haki taloushallintoyksikköön päällikköä. Työ kuulosti sopivan haastavalta ja sellaiselta, jossa olisi mahdollisuus oppia uutta. 

Kun työpaikka varmistui, muutto Mynämäelle ei mietityttänyt hetkeäkään eikä oikeastaan edes tuntunut järin suurelta muutokselta. Päällimmäinen tunne oli innostus uudesta.

Viihtyisä asunto järjestyi kätevästi uuden työnantajan avustuksella. Outi on asunut Mynämäellä vasta vähän aikaa, mutta on enemmän kuin tyytyväinen uuteen koti- ja työpaikkaansa. 

”Koen olevani aidosti tervetullut. Olen saanut tukea ja lämpimän vastaanoton esimieheltäni ja kunnanjohtajalta. Mynämäkeläiset ovat tulleet juttelemaan minulle ilman, että olen itse tehnyt aloitetta. Monesti sanotaan, että me lappilaiset olemme avoimia ja helposti lähestyttäviä, mutta osataan sitä täälläkin”, Outi nauraa.

Aikaa ajatuksille ja perheelle

Vaikka työ on Outille tärkeä, jää hänellä aikaa myös ympäri Suomea asuvalle perheelle. Outin mies asuu Torniossa pariskunnan yhteisessä talossa. Toinen Outin tyttäristä asuu Kajaanissa ja toinen Helsingissä, mutta myös he ovat ehtineet asua useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea.

”Soittelemme paljon sekä mieheni että lasteni kanssa. Torniossa käyn noin kerran kuussa. Onneksi junayhteydet ovat nykyään nopeita”, Outi toteaa.

Lapsenlapsia Outilla on yhteensä kolme, joista keskimmäisen yksivuotispäivää juhlitaan pian. Juhlat pidetään Helsingissä, ja siellä Ollilan perhe kokoontuu seuraavaksi yhteen.

Outi on huomannut, että yksin asuessa ja elämän rauhoituttua on enemmän aikaa ajatella. Iän myötä arvostus hyviä ihmissuhteita kohtaan on kasvanut, ja Outi näkee vaivaa ylläpitääkseen perhe- ja ystävyyssuhteita. Hän suunnittelee aloittavansa tulevaisuudessa jonkinlaisen vapaaehtoistyön. 

”Olen kehottanut tyttäriäni nauttimaan elämän pienistä iloista ja olemaan kurkottelemasta kuuta taivaalta. Materia ei ole tärkeää. Tärkeintä on se, että muita ihmisiä kohtelee hyvin ja tasavertaisesti.” 

Ihastuksesta pysyväksi rakkaudeksi?

Outin työsopimus on vuoden kestävä määräaikaisuus. Hän on kuitenkin ihastunut Mynämäkeen jo lyhyessä ajassa niin paljon, että on ehtinyt pohtia pidemmäksikin aikaa jäämistä – jos vain töitä ja haasteita löytyy.

”Mynämäki on ylittänyt kaikki odotukseni. Olen kotoisin Tornion maaseudulta, ja kun näin tämän ihanan maalaisidyllin, tuntui kuin olisin tullut kotiin. Jos kaipaan suuremman kaupungin palveluita, on Turku vain 32 kilometrin ja puolen tunnin ajomatkan päässä.” 

Outi uskoo maaseutumaisen ympäristön rauhoittavan ihmisiä. Hän ei kaipaa kaupunkiin, vaan nauttii siitä, että työmatka taittuu hetkessä vaikka kävellen, uimahalliin on matkaa parisataa metriä ja luontoa on joka puolella.

”Palaudun työstä ja pääsen työstressistä helpommin eroon, kun ympäristö on miellyttävä ja rauhallinen.”