Täyttä laukkaa Rauman rauhaan

Kun Helsingissä lähes 10 vuotta asunut Saara Haaslahti muutti Raumalle hakeakseen uralleen uutta suuntaa, myös arki rauhoittui ja tärkeälle hevosharrastukselle jäi enemmän aikaa. Uudesta työstä tai alanvaihdosta haaveileville Lounais-Suomi tarjoaa Saaran mukaan monenlaisia mahdollisuuksia. 

Fiilikset olivat tosi korkealla, kun Saara Haaslahti, 39, sai tiedon siitä, että oli tullut valituksi kehityskoordinaattoriksi Rauman Meriteollisuuskiinteistöille (RMTK) Seaside Industry Park 
-yrityspuistoon. 

Tiedon saadessaan Porista kotoisin oleva Saara asui Helsingin Lauttasaaressa ja työskenteli kahdeksatta vuotta hevostarvikeliikkeessä. Hevoset ovat olleet Saaralle intohimo ja elämäntapa lapsesta asti. 

”Olen valmistunut Turun yliopistosta pääaineenani digitaalinen kulttuuri. Ennen hevostarvikeliikettä työskentelin mainostoimistossa, ja olin haaveillut paluusta koulutusta vastaaviin töihin jo jonkin aikaa”, Saara kertoo. 

Kiinnostavat työt olivat Helsingissä kuitenkin kiven alla. Hakijoita saattoi olla yhtä paikkaa kohden jopa sata. 

Myös arki Helsingissä oli alkanut mietityttää. Kaikki aika kului töissä, tallilla tai matkatessa näiden välistä 40 kilometrin matkaa. Saara huomasi yhä useammin pohtivansa uuden työn etsimistä toiselta paikkakunnalta, lähempää kotiseutua. 

Työ ja elämä meren rannalla

Vinkin avoimesta kehityskoordinaattorin paikasta Saara sai Porissa asuvalta äidiltään. Muitakin läheisiä asuu Lounais-Suomessa: isä Turussa ja sisko perheineen myös Raumalla. 

”Paitsi että sain mielenkiintoisen, koulutustani vastaavan työpaikan, pääsin samalla lähemmäs perhettäni”, Saara iloitsee.

Uusi työ on ollut juuri sitä, mistä Saara Helsingissä asuessaan haaveili. Meri on koko ikänsä rannikolla asuneelle naiselle tärkeä elementti, joten meriteollisuuden parissa työskentely on tuntunut alusta alkaen omalta jutulta.

”Meriteollisuus on Raumalla merkittävä ala ja osa raumalaisten identiteettiä. Paikalliset ovat kiinnostuneita siitä, mitä alalla tapahtuu. Se näkyy yleisessä keskustelussa ja paikallisen median uutisoinnissa”, Saara kertoo.

Kun telakkatoiminta päättyi Raumalla viisi vuotta sitten, kaupunki osti alueen ja perusti RMTK:n ja Seaside Industry Park -yrityspuiston. Toiminnalla pyritään turvaamaan Raumalle perinteisen telakkatoiminnan jatkumista sekä työpaikkoja ja yritysten pysymistä Raumalla. 

”Yrityspuistossa alan toimijoiden on helppo tehdä yhteistyötä. Puisto on ainutlaatuinen toimintaympäristö, jossa on tällä hetkellä noin 30 yritystä ja 400 työntekijää. Viihdyn täällä tosi hyvin. On ihanaa, kun työpaikka on aivan meren rannalla.” 

Rohkeus toi arkeen luksusta

Helsingissä arkipäivien oli pakko olla hyvin suunniteltuja ja aikataulutettuja, koska välimatkojen kulkemiseen kului niin paljon aikaa. Nyt Saara hurauttaa autolla tai pyörällä hetkessä kolmen kilometrin päässä sijaitsevalle työpaikalleen. Tallille hän ajaa viidessä minuutissa. 

”Nykyään käyn tallilla joskus useammankin kerran päivässä. Aikaa jää silti myös muille harrastuksille ja sosiaaliselle elämälle. On luksusta, että töiden jälkeen ehdin hengähtää hetken kotona ennen tallille tai muihin harrastuksiin lähtöä ”, Saara sanoo.

Luksukselta Saarasta tuntuu myös asuminen omassa rivitaloasunnossa. Siihen ei välttämättä olisi ollut mahdollisuutta Helsingissä. Tilava rivitaloasunto ja oma, iso piha ovat ilahduttaneet myös Saaran australianterrieri Huldaa.

Saara on muuton myötä huomannut, että mahdollisuuksia niin työelämässä kuin vapaa-ajalla on runsaasti pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin. Niille, jotka haaveilevat alan tai työpaikan vaihtamisesta, hänellä on selkeä neuvo.

”Suosittelen pohtimaan rohkeasti, voisiko uusi suunta uralle löytyä vaihtamalla kotipaikkakunta sellaiseen, jossa uusi työ on helpompi löytää. Ainakin täällä Lounais-Suomessa mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon!”