Telakalla tulee olemaan merkittävä vaikutus alueen työllisyyteen, sillä lokakuussa Tallinkin kanssa allekirjoitettu aiesopimus automatkustajalautasta Helsingin ja Tallinnan väliseen liikenteeseen tietää telakalle paljon töitä. Suunnittelu alkaa ensi keväänä ja rakentaminen vuonna 2020. Alus luovutetaan tilaajalle vuonna 2021. Laivan arvo on noin 250 miljoonaa euroa ja se rakennetaan Rauman telakalla. Aiesopimuksen solmimisen myötä RMC vahvistaa myös organisaatiotaan ja rekrytoi lisää osaajia.

– Tämä on erittäin hieno uutinen raumalaiselle laivanrakennukselle. RMC:n nelivuotinen taival on ollut johdonmukainen ja Tallinkin kanssa tehty aiesopimus on luonnollinen jatkumo kehityksessämme. Tilauksen työllisyysvaikutus on arviolta 1500 henkilötyövuotta ja tämän vuoksi vahvistamme joukkojamme Raumalla merkittävästi lähitulevaisuudessa.

Tallink Gruppin aluksia on rakennettu Rauman telakan historiassa yhteensä neljä ja niiden lisäksi kaksi alusta on suunniteltu Raumalla. Edellinen Raumalla rakennettu alus, Baltic Queen, valmistui 2009 ja operoi nykyään Tallinna-Tukholma-reitillä.

Tämän lisäksi Rauman telakka on saamassa neljän sotalaivan tilauksen puolustusvoimilta. Sopimuksen arvo on noin 600 miljoonaa euroa, ja se tietää töitä vuosikausiksi.

Työvoimaa verkostoitumalla

Työvoiman tarve Rauman telakalla on siis lähivuosina suuri. Ammattitaitoisen työvoiman löytäminen on haasteellista, sillä alueella on useita työnantajia, jotka kilpailevat samoista työntekijöistä.

Siksi laivanrakentamisen rakenne on Raumalla hyvin erilainen kuin mihin perinteisesti on totuttu. Siinä missä telakalla oli ennen iso joukko omaa henkilökuntaa, on siellä nykyisellä konseptilla vain vähän omaa väkeä ja enemmän alihankkijoita.

Nyt RMC aikoo palkata lisää myös omaa henkilökuntaa, mutta eniten telakan väki kasvaa alihankkijoiden kautta. Uusien tilausten myötä RMC tarvitsee myös uusia alihankkijoita verkostoonsa, myös kansainvälisiä alihankkijoita.

Kansainvälisestä työvoimasta huolimatta Raumalla tehtävien laivojen kotimaisuusaste on kaikissa tilanteissa yli 70 prosenttia.