Ruukkikylän rouheaa romantiikkaa

Fiskarsin ja Mathildedalin ruukkikylät ovat monille tuttuja, mutta miten on Kauttuan laita? 

Tämä tosihipsterin paratiisi, monelle vielä tuntematon Euran kuntaan kuuluva Kauttua kutsuu nauttimaan rauhallisesta ja rouheasta ruukkitunnelmasta. Satakunnan salattuun paratiisiin vetää ainakin kaunis vanha ruukkimiljöö, joka on vuonna 1689 perustetun rautaruukin peruja. ​​​​​​​

Kauttuan Ruukinpuistossa historian vaiheet näkyvät ympäristössä rakennuksina ja rakenteina. Kylän erikoisuus on rakennuskannassa näkyvä runsas Alvar Aallon tuotanto.

”Useinhan Aallon kohteet ovat massiivisia rakennuksia ja näyttäviä monumentteja. Kauttualta löytyy kuitenkin näitä harvinaisempia arkiasumisen kohteita. Ja harvoinpa pääsee asumaan vuokralla Aallon suunnittemassa Terassitalossa!”, kertoo Euran kunnan kulttuuripäällikkö Sirpa Wahlqvist

Kylästä ja sen lähiympäristöstä löytyy majoitusvaihtoehtoja sekä hotellitasoa että rouheampaa reissutyyliä kaipaavalle. Parinkymmenen kilometrin päästä löytyy myös Sieravuoren lomakeskus camping- ja retkeilyalueineen.

Eikä Kauttua ole suinkaan vain viehättävä vierailukohde vaan myös elävä asuinpaikka. Asukkaita kylällä onkin yli 3 000.

Koko perheen kohde

Kulttuurimatkailija löytää ruukkikylältä kiinnostavia gallerioita, vaihtuvia näyttelyitä ja käsin kosketeltavaa kulttuurimaisemaa. Yksi Alvar Aallon Terassitalon huoneistoista on avattu yleisölle ja sisustettu vanhoilla Artekin huonekaluilla. Aikamoinen sisustajan unelmakohde!

”Myös ruokamatkailija – ja mikä ettei paikallinen asukaskin – löytää Kauttualta herkullisia elämyksiä. Mikä kokemus onkaan maistella paikallisia tuotteita vaikkapa Aallon Jokisaunalla”, kuvailee Wahlqvist. 

Tapahtumat keskittyvät erityisesti kesäkauteen, jolloin Kauttualla järjestetään paljon koko perheen tapahtumia, leikkipäiviä, konsertteja ja taidenäyttelyitä. Talvikaudellakaan Kauttuan kylänraitti ei hiljene, sillä arkea värittää muun muassa perinteiset joulumarkkinat.

Ja pidot vain paranevat! Kauttuan Klubin kauniissa kartanomiljöössä juhla kuin juhla saa arvoisensa puitteet. Myös kylän keskustana toimiva Tallinmäki on suosittu kesätapahtumien pitopaikka, jossa vanha tallirakennus toimii nyt suojaisena tapahtuma-areenana. 

Luontomatkailija rakastuu Pyhäjärven rantamaisemiin, Eurajoen kosken kuohuihin sekä loppukesästä kukkaan puhkeavaan alppiruusupuistoon. Patikoimalla luontoreiteillä ja melomalla pitkin järven selkää näkee ruukkialueen aivan uudesta näkövinkkelistä. Täällä, jos jossain, sielu lepää.