Talviuimarin kylmän veden kutsu

Jo muinaiset raumal… roomalaiset ovat hoitaneet sairauksiaan kylmällä vedellä. Osa sanoo avantouintia hullujen hommaksi, osa mielettömäksi mindfulness-kokemukseksi. Talviuinti on terveysvaikutuksiltaan kiistatta monipuolinen laji, jossa yhdistyy rennolla tavalla sosiaalisuus, luonnonläheisyys ja mielenrauha. Uskaltaisitko koittaa? ​​​​​​​

Talviuimari Matias Majapuro löysi avantoharrastuksen kaverin houkuttelemana. Nyt toisen kauden talviuimari käy avannossa kerran pari viikossa. 

”Ei se ehkä ollut rakkautta ensisilmäyksellä, mutta fiilikset avannossa käynnin jälkeen olivat niin hyvät, että tuli lähdettyä toistekin. Se hyvä olo onkin yksi syy, miksi tänne palaa aina uudelleen”, kertoo Rauman OKL:ssa opiskeleva Matias. 

Raumalta löytyy useita talviuintikohteita, joita yhdistää paitsi kylmä vesi ja kuuma sauna myös hyvä henki ja lämmin tunnelma. Omiksi vakiokohteikseen Majapuro nimeää Meriristin ja Kisarannan avantosaunat. Vaihtelua pulahduksiin tuo Lapin Narvijärven rantasauna, jonka idyllisten puitteitten vuoksi tosiharrastaja ajaa silloin tällöin pidemmänkin matkan. 

Saunan lauteilla maailma ja mieli paranee

Lajin terveysvaikutukset eivät suinkaan ole tuulesta temmattuja. Säännöllinen talviuinti muun muassa alentaa perusverenpainetta, auttaa kipuihin, parantaa kylmään sopeutumista sekä yleistä terveydentilaa. Huhujen mukaan uinti vähentää myös stressiä ja flunssia sekä parantaa unen laatua. 

Aktiivisesti urheilevalle Matiakselle avanto onkin hyvä apu ja tuki palautumisessa.

”Avannossa käynnin jälkeen lepää sekä keho että mieli. Myös talviuinnin sosiaalisuus on yksi syy, miksi täällä tulee käytyä. Saunan lauteilla jutellaan maailmanmenosta paitsi kaverien myös muiden uimareiden kanssa.”

Suomen 100 000 avantouimaria muodostavat ihan oman heimonsa, josta löytyy paljon tapoja ja perinteitä. Konkari ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan kokeilemaan voi lähteä ihan kylmiltään. 

”On ollut hieno huomata, että harrastuksen suosio on kasvanut myös nuorten kävijöiden keskuudessa. Tässä harrastuksessa pääsee haastamaan itseään: joka kerta veteen mennessä pitää vähän tsempata ja kerätä rohkeutta”, Matias miettii. 

Intohimoisimmille harrastajille talviuinti voi olla myös konkreettista kilpailua. Suomalaisen hulluuden huipentumassa, talviuinnin SM-kilpailuissa tuhat kylmäpäistä uimaria kilpailee uimalla 25 metrin matkan jääkylmässä vedessä. Vuoden 2019 kisat käydään Turun Aurajoessa.